Interview met piepkleine muis, 26 mei 2013

Door onze correspondent: Janis Ian

Ik probeerde al maanden een afspraak met Piepkleine muis te maken voor een interview, maar hij was altijd veel te druk. Hij moest een van zijn talrijke kinderen voeden, hobo spelen, of was aan het werk: klokken en horloges repareren.
Toen hij eindelijk tijd voor me had, was het eerste boek over zijn avonturen op zee bijna klaar!

We ontmoetten elkaar in een klein café niet ver van zijn huis. Ik moest buiten op de stoep blijven zitten, omdat de stoelen veel te klein waren voor iemand zo groot als ik . (Ik ben 1 meter 47.) Zoals altijd was de heer Piepkleine Muis piekfijn gekleed, droeg hij zijn snor keurig gecoiffeerd en had hij een houten wandelstok bij zich met een tinnen handvat in de vorm van een grote homp gatenkaas.

We begonnen meteen.

 


JI:

Hoe gaat het met je gezin?


TTM:


Uitstekend, dank je. Het wordt elke dag groter.

Hoeveel kinderen heb je nu?

Er zijn er nog maar elf of dertien thuis . De rest zit inmiddels op de universiteit.

Waar ben je geboren? 

Ik ben geboren in Nashville, Tennessee, in de Verenigde Staten . We verhuisden naar Nederland toen ik een tiener was .

Hoe was dat? Kreeg je geen cultuurschock?

In Nashville, woonden we in een prachtige oude houten brooddoos, met een klein raam dat op de tuin uitkeek. Het was veilig en knus in de winter en lekker koel in de zomer. Toen we verhuisden naar Rotterdam, hadden we geen vrienden of familie waar we konden logeren, dus de eerste weken leefden we ondergedoken, op iedere plek die we konden vinden.

Dat moet echt beangstigend zijn geweest!

Dat was het zeker... maar daardoor kreeg ik ook een voorliefde voor avontuur. Tegen de tijd dat we eindelijk een vast huis vonden, had ik al op verschillende woonboten, in de muur van de Stadschouwburg, en achter Van Gogh's Aardappeleters in het Rijksmuseum gewoond. Mijn ouders hebben altijd voor gezorgd dat we werden genoeg met cultuur in aanraking kwamen als we reisden.

Waar heb je je uiteindelijk gevestigd?We gingen op een dag op weg naar Castricum voor een bezoekje aan onze vrienden Ineke en Sandra, maar we zijn per ongeluk in Amsterdam uitgestapt. (Je moet niet proberen in Nederland met de trein te reizen als je geen Nederlands spreekt, het is volstrekt ongebrijpelijk.)

En werd je meteen door uitgeverij Lemniscaat ontdekt?

Nee, eigenlijk heb ik hen ontdekte. Ik kwam toevallig bij ze terecht omdat ik een schoen was verloren.

???

Het  is toch logisch dat een verloren schoen een prentenboek zoekt om in te gaan wonen? Prentenboeken staan vol met schoenen!

O, natuurlijk ... en toen?


Toen rook ik het lekkerste wat ik ooit geroken had. Het was een combinatie van verf en Goudse kaas . Ik moest weten waar dat vandaan kwam. En voor ik het wist, zat ik op een bank wat Goudse kaas te knabbelen en zocht ik een paar bladzijden om als toetje te nuttigen, toen Jesse en JC mij ontdekten.

Dat moet nogal een schok zijn geweest.Het was verschrikkelijk ! Gewoon verschrikkelijk ... maar toen ze eenmaal beseften dat ik alleen de bladzijden wilden opeten die ze toch niet meer nodig hadden, werden ze rustiger en hadden we een mooi gesprek . Ik vertelde hen alles over hoe ik verlangde naar zee... Nou ja…  Eigenlijk overdreef ik een beetje en vertelde dat ik al naar zee was geweest .

Dus je was toen al een verhalenverteller?Oh , ja. Ik heb mijn kleine broertjes en zusjes altijd met verhalen vermaakt. Dat is niet makkelijk als er tientallen en tientallen zijn die allemaal een eigen verhaaltje willen! Maar ik ben mijn ouders dankbaar die mijn creativiteit hebben gevoed, en mijn aan de schone kunsten hebben voorgesteld.

Wat gebeurde er toen?Jesse nodigde me uit om te blijven en mijn verhaal aan Dieter en Ingrid Schubert te vertellen, die die avond zouden komen eten. Dus liep ik naar de kelder, vertelde mijn familie waar ik zou zijn, trok iets anders aan, en liep terug de trap op naar hun kantoor. Mijn moeder en vader moesten natuurlijk wel  mijn nieuwe woonomstandigheden goedkeuren later het contract voor ons boek ondertekenen.

Dat moet heel spannend zijn geweest!


Absoluut ! Hoeveel muizen uit Nashville krijgen de kans om een eigen boek te maken?! Niet veel, kan ik u verzekeren. En met het bescheiden voorschot ik kreeg, kon ik een prachtig huis voor mijn ouders te kopen, en een ander huis in de buurt nu ik oud genoeg ben om op mezelf te wonen .

Wat denk je van het boek ? Klopt het verhaal?


Bijna. Bijna helemaal. Behalve dat ik er natuurlijk veel beter in het echt uitzie dan Dieter en Ingrid me tekenden. Maar ik begrijp het best. Ze wilden de aandacht niet afleiden van het eigenlijke verhaal.

Wordt er veel van je gevraagd nu je boek uitkomt?

Een beetje . Ik doe interviews, en ik ga binnenkort terug naar Amerika om alle bibliothecarissen te bezoeken. Het is heel spannend , maar het is ook veel werk, de hele tijd in- en uitpakken, mijn tandenborstels schoonhouden, ervoor zorgen dat mijn snor goed wordt bijgehouden... Het is erg moeilijk om in een vreemde stad een goede kapper te vinden.

Alleen hoeveel tandenborstels heb je?

32 natuurlijk. Een voor elke tand.

Ga je nog een boek maken?

( Bloost. ) Ik weet het niet. Mijn familie wil graag dat ik thuis blijf, maar ik wil naar Hollywood. We hebben familie die in de La Brea-teerputten woont, ik weet zeker dat we daar wel een week of twee mogen logeren.
Ik kom uit een voorname familie! Mijn grootvader zei altijd dat we onze stamboom helemaal terug konden traceren tot het Jura tijdperk.
Ik denk dat de kinderen in Hollywood zouden genieten - er zijn ontzettend veel kokospalmen, en natuurlijk enorme musea, en we moeten ook de oceaan niet vergeten. Vliegen is wel moeilijk voor ons, de stoelen zijn altijd te groot en het eten is niet echt wat je verwacht ... maar we zouden een cruise kunnen nemen, als het boek het goed gaat doen .

Na je laatste avontuur ben ik verbaasd dat je zelfs maar overweegt om weer naar zee te gaan!

Ach, zolang we niet in hetzelfde schuitje terechtkomen, gaat het vast wel goed. Hoeveel kattenkapitein zijn er nou eigenlijk… 

We hebben 64 gasten en geen leden online